torstai 9. tammikuuta 2014

Nitanova, lentävä tiikeri


Olin vasta vähän toisella kymmenellä, mutta koiria oli mahtunut tuohon lyhyeen aikaan jo varsin monta. Sattumien oikuista niiden vierailut perheessämme olivat jääneet lyhyiksi.
Tämä ei näköjään lannistanut perheemme koirahankinnoista päättävää tahoa, ja yhtenä päivänä kotiimme tuotiin tiikerijuovainen bokserin narttupentu, Nitanova eli Nita. Muistan, että se itki sydäntä särkevästi ensimmäiset yöt ja äitini nukkui sen kanssa vierashuoneessa.
Nita keskenkasvuisena pentuna
Olin jo niin iso, että sain käydä sen kanssa ulkona. Koiran kasvaessa lenkitin sitä pyörän selästä, mikä kuulostaa aika hurjalta, sillä tuohon aikaan ei tunnetusti kukaan käyttänyt esimerkiksi pyöräilykypärää. Säästyimme kuitenkin suuremmilta haavereilta.
Rakkainta puuhaa Nitan kanssa oli kesäisin optimistijollalla purjehtiminen ja talvisin hiihto. Järven jäälle oli ajettu latuja ja niiden vieressä oli moottorikelkan jättämä leveä jälki. Nitalla oli vetovaljaat ja minulla sukset. Se oli vauhdikasta menoa. Matkan mittaa en enää muista, mutta päämäärämme oli aina eräs hiihtomaja, josta ostin lämmintä kaakaota ja munkin. Minä join kaakaon ja Nita söi munkin.
Lukioon siirtyessäni perheemme muutti maalle. Nita sai lumpustella kylillä vähän miten sattuu, joten tietäähän sen, mitä siitä seurasi. Se alkoi käyttäytyä kummallisesti ja tehdä pesää. Eläinlääkäri sanoi, että kyse voi olla valeraskaudesta, sillä koira ei vaikuttanut mitenkään pyöristyneen.
Sitten se alkoi synnyttää, se synnytti ja synnytti, mutta mitään ei tullut. Jossain vaiheessa se antoi periksi. Se pani maate petiinsä ja vaikutti todella sairaalta. Kului toista vuorokautta, kun sen peräpäästä ilmestyi esiin tassu. Pelkkä tassu.
Eläinlääkärissä koko kamaluus paljastui. Erittäin iso koira, joka oli nähty jolkottelevan kylillä, oli toiminut sulhasena. Nitan kohdusta löytyi kuolleena yksi iso pentu, joka oli alkanut hajota. Lääkäri sanoi, ettei se kokonsa puolesta olisi mahtunutkaan syntymään ja että koira voidaan yrittää pelastaa leikkauksella, kohdun poistolla, antibiootilla ja hyvällä onnella….

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti